Cum incepi sa practici sport dupa o perioada de inactivitate?

Unul dintre factorii pozitivi cei mai importanti ai sanatatii noastre este activitatea fizica regulata.

In ultima vreme, suntem indemnati prin intermediul campaniilor mass media sa efectuam un minimum de 30 de minute de exercitii fizice in fiecare zi. Cat de mult si mai ales ce tip de efort trebuie practicat, reprezinta pentru persoanele neinitiate in acest domeniu sau cei care nu au mai practicat de foarte mult timp, necunoscute invocate deseori printre motivele care impiedica angrenarea acestora intr-o activitate sportiva.

how-i-think-i-look-when-i-go-joggingDaca nu ai mai facut sport ori vrei sa revii dupa o perioada lunga de inactivitate, sunt cateva lucruri de care ar trebui sa tii cont pentru a fi sigur ca programul tau va fi benefic si nu vei avea dureri sau accidentari:

1.Viziteaza medicul de familie. Desi poate suna putin infricosator este bine sa stii cum stai cu sanatatea inainte de inceperea unui program de exercitii pentru a evita eventualele riscuri. Este important de retinut ca se pot executa exercitii fizice in toate starile patologice fiind demonstrat faptul ca exercitiul fizic poate trata sau preveni agravarea anumitor boli.

2. Consultarea unui specilist in domeniu. La fel cum fiecare persoana este unica, fiecare plan de pregatire trebuie sa fie individualizat iar pentru acest lucru este nevoie de un consilier in alcatuirea programelor. Acesta poate fi antrenor, kinetoterapeut sau consultant de wellness.

3. Stabilirea obiectivelor Fixarea acestora trebuie facuta impreuna cu specialistul in domeniu si trebuie sa fie cat mai realista astfel incat obiectivele sa fie tangibile sau sa fii macar pe aproape. Indeplinirea acestora iti poate da satisfactia necesara, materializata intr-o stare de bine, dar si motivatia de a continua.

4. Echipament adecvat. Alege-ti hainele cele mai comode, eventual din bumbac pentru o mai buna circulatie a aerului si eliminare a transpiratiei. Pantofii sport sunt, de asemenea, foarte importanti, acestia trebuie sa ofere stabilitate, comoditate si o buna aerisire a piciorului. Incaltamintea sport neadecvata poate cauza basici sau dureri in talpa.

5. Incalzirea si iesirea din efort. Partea de incalzire pregateste organismul pentru efort prin stimularea circulatiei sangelui, cresterea temperaturii corpului, intinderea si irigarea cu sange a muschilor ce vor fi angrenati in efort.O incalzire buna de aproximativ 10 minute ne poate  feri de accidentari nedorite. De asemenea, iesirea din efort este foarte importanta, dar deseori neglijata. Organismul trebuie readus la starea normala prin efectuarea unor miscari de stretching, scaderea intensitatii exercitiilor si implicit a batailor inimii si a respiratiei.

6. Incepi usor. Nu te forta prea tare de la primele antrenamente. Oasele, articulatiile, muschii si alte componente ale organismului tau nu sunt pregatite pentru efort oricat de mult ti-ai dori si au nevoie de o perioada de adaptare. Nerespectarea poate cauza dureri sau accidentari ce presupun intoarcerea la starea de repaus si scaderea motivatiei.

Autor: Dragos Luscan

 

Urmăriți-ne pe rețelele de socializare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.