Kinesio taping a.k.a. banda kinesiologica

O metoda aparuta la inceputul anilor ‘70, banda kinesiologica reprezinta o inovatie a doctorului Kenzo Kase care a gandit aceasta tehnica pentru ai ajuta pe sportivii aflati in procesul de vindecare si recuperare al diverselor traume suferite in timpul activitatilor sportive la nivelul sistemelor muscular si articular. Daca in Europa, SUA, Japonia si Australia metoda este utilizata de peste 20 de ani, in Romania aceasta tehnica s-a facut cu adevarat cunoscuta dupa JO 2008 unde sportivii au folosit aceste bandaje in aproape orice competitie, inlocuind practic metodele clasice de sustinere si stabilitate.

IMG_1210In timp, s-a dovedit utilitatea folosirii acestei metode in diverse afectiuni, de la scolioze, la cifoze, discopatii vertebrale, tendinite, spondilite pana la luxatii, entorse, contuzii, rupturi sau intinderi muscular, edeme si hematoame. Banda kinesiologica poate fi utilizata pe grupe de pacienti de la pediatrie pana la geriatrie, tratand o varietate de afectiuni neurologice, neuromusculare si ortopedice (inclusiv post-operatorii) ajutand cu success la reabilitarea functiei afectate. Se utilizeaza o banda elastica din bumbac si un strat adeziv hipoalergic, strat ce este aplicat in asa fel incat ii permite materialului sa respire (rareori produce iritatii daca este aplicata corect).

Acest tip de bandaj poate fi utilizat 2-3 zile dupa care isi pierde din prorietati si trebuie schimbat. Rezista la apa – exista si variante cu rezisteta mare, conceputa pentru bazinul de inot.
Actiune
Banda kinesiologica scade durerea si faciliteaza drenajul limfatic prin ridicarea microscopica a pielii, formand striatii cutanat si subcutanat. Astfel, apar spatii interstitiale mai mari si rezulta un aport de oxigen care conduce la imbunatatirea circulatiei, dar si o Banda-Kinesiologicascadere a inflamatiei (aceste date sunt bazate pe studii realizate in timp). Exista sute de tipuri de bandaj care au capacitatea de a calma durerea si de a reduce inflamatia, de a creste performanta sportiva, de a reeduca sistemul neuromuscular imbunatatind circulatia. Ele pot fi utilizate si in scop profilactic.
Kinesio Taping poate fi utilizat si in asociere cu alte tipuri de tratamente: hidroterapia (rezistenta la apa), crioterapie, electrostimulare, kinetoterapie sau chiar masaj. Este o tehnica de bandajare adeziva ce ajuta procesul de vindecare naturala a organismului, impreuna cu stabilizarea articulatilor si a muschilor fara a limita amplitudinea miscarilor.
Astazi Kinesio Taping se utilizeaza in spitale, clinici precum si in cadrul echipelor medicale ce se ocupa de sportivii de performanta si inalta performanta din intreaga lume (tenis, fotbal, inot, baschet, handbal, polo, volei, ciclism, schi, atletism etc).
Tratamentul poate fi efectuat numai de catre personal medical specializat in acest tip de bandaje (existand si contraindicatii) si nu tine locul unor interventii chirurgicale.

Articol scris de

Stefan Movileanu

 

Urmăriți-ne pe rețelele de socializare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.