Dragos Luscan s-a potrivit acestei echipe ca o manusa. Sufletist, pasionat de handbal, cu muuult bun simt si mereu in cautare sa mai invete cate ceva nou, el este unul dintre cei care daca nu reuseste sa ajunga la antrenament sau la meci, atunci vine la “reuniunea” de dupa. Iar asta este lucru mare pentru noi.
In ultimii (parca) 3 ani de cand il stim a crescut vertiginos – antrenor la World Class, apoi la Stejarii Country Club, preparator fizic al Loturilor Nationale ale Federatiei Romane de Handbal. Insa, ca om, a ramas acelasi tip fain si pasionat pe care il stim. Noi il cunoastem de cativa ani, dar in timpul Campionatului Mondial de Handbal Feminin din decembrie 2015 toata lumea care se intampla sa fie la Cetate (Cetatea Berarilor – n.red.) a auzit strigat numele lui Lusi. Pentru ca, din tara, ii incurajam atat pe el, cat si pe componentele nationalei. Iar daca incrancenarea si energia suporterilor s-au transmis catre echipa nationala, atunci cu siguranta si Victoria a contribuit la succesul extraordinar al fetelor in Danemarca. Cand noi ne rodeam unghiile de ingrijorare, el facea incalzirea cu nationala. Cand noi urlam de fericire, el striga alaturi de Neagu. Cand noi ridicam berea pentru handbalul romanesc, el isi ridica medalia de bronz la Mondiale. Felicitari, Dragos Luscan!
Am urmarit premierea pana la final si am aplaudat ca nebunii cand Dragos a primit medalia. Si, apoi, nu ne-am putut abtine din a-l intreba cum s-a simtit si alte cateva lucruri 🙂
- Nu pot sa nu pun prima intrebare chiar prima: cum te-ai simtit pe podiumul Campionatului Mondial cu o medalie?
A fost de departe cea mai frumoasa experienta de pana acum in cariera mea. Un sentiment extraordinar pe care sper sa il mai simt. Cred ca nici acum nu realizez chiar tot ceea ce s-a intamplat.
- La televizor, noi am muscat din pumni la meciuri. Cum s-au vazut meciurile de pe banca, care au fost momentele pe care nu o sa le uiti prea curand?
Este incredibil modul in care am putut trai acele meciuri. Am trecut prin toate starile posibile atunci cand scorul ne era potrivnic, dar mai ales atunci cand nu ne era. Un lucru va pot spune sigur: nu am incetat niciodata sa incurajez fetele. Nu voi uita niciodata bucuria de dupa meciul cu Brazilia, clipele din vestiar de dupa meciul cu Danemarca sau momentul in care am urcat pe podium si am primit medalia. Aceste lucruri nu mi le va lua nimeni niciodata.
- Noi te cunoastem ca pe un tip extrem de pasionat de sport si de coaching. Cum te-au cunoscut fetele din lotul Romaniei de handbal?
Pun pasiune foarte mare in ceea ce fac. La fel cum m-ati cunoscut voi, la fel am fost si cu ele. Am tratat totul cu seriozitate, am folosit toate cunostintele mele adunate de-a lungul timpului si am avut tot timpul dorinta de a invinge. Cred ca a iesit ceva bun, sunt foarte multumit, sper ca si romanii sa fie multumiti, fericiti.
- Ai facut handbal multa vreme. Ce te-au invatat acest sport si cariera ta de sportiv profesionist?
Handbalul a fost marea mea pasiune. Acum marea mea pasiune este sa lucrez ca antrenor. Handbalul m-a invatat sa muncesc intr-o echipa, sa imi doresc sa castig, sa invat sa trec peste esecuri si sa fiu foarte disciplinat. - Sa vorbim putin si despre rolul tau de preparator fizic in cadrul Federatiei Romane de Handbal. Care sunt principalele tale obiective in aceasta postura?
In primul rand, sunt foarte onorat de faptul ca Alexandru Dedu, presedintele Federatiei Romane de Handbal, a avut incredere ca eu sa fiu preparator fizic al loturilor nationale. Principala mea activitate, fie ca lucrez cu juniorii, cu cadetii sau cu seniorii, este sa ma asigur ca echipele nationale sunt in forma cea mai buna la ora disputarii meciurilor. Este esential sa creez o cultura de wellness pe care sa o adoptam progresiv, pentru a putea ajunge la ritmul impus de jucatorii din tarile mult mai bine dezvoltate. - Ce presupune sa fii “wellness coach”?
Acest concept mi-a venit in minte acum 5 ani si s-a nascut din dorinta de a ajuta oamenii sa duca un stil de viata cat mai sanatos. Oamenii au acces la informatii, dar au nevoie sa stie exact ce este bun si ce nu pentru ei. Experinta dobandita in ultimii an, in care am lucrat cu diverse categorii de oameni, ma indreptateste sa spun ca pot aduce starea de bine in viata celor cu care colaborez prin exercitii fizice, sfaturi de nutritie, tehnici si tactici de motivare. De asemenea, mai multe informatii si sfaturi veti gasi pe siteul meu dragosluscan.ro.
- HC Victoria. Cum a fost sa intri intr-o echipa de handbal amator si mixt?
Am inceput sa joc handbal la HC Victoria imediat dupa ce am incheiat activitatea de jucator profesionist din cauza unor accidentari serioase. O experienta mai buna nici ca se putea. Pe langa faptul ca eram jucator, la indemnul colegilor, am inceput sa si antrenez echipa. De fiecare data veneam cu drag la antrenamente si incercam sa fac totul cat mai bine. Fiind barbat, handbalul mixt mi-a suras ca idee 🙂 insa lucrurile sunt foarte serioase pe teren.
- Trei sfaturi pentru cei care practica sport amator:
- Sa faca o prioritate din sport, pentru ca sportul va aduce ani buni si sanatosi in plus vietii lor.
- Sa incerce sa ia cu ei cat mai multi prieteni la miscare.
- Sa participe este mult mai important decat sa obtina un rezultat.
Primul lucru la care te gandesti cand spun:
- Handbal – Cea mai mare pasiune a vietii mele.
- FRH – Locul unde muncesc si sala Floreasca.
- Victoria – HC Victoria si dorinta de a triumfa.
- Strada Victoria – Strada pe care locuiesc la mine acasa.
- Neaga – capitanul
- Neagu – Cea mai buna jucatoare de handbal din lume.
- Wellness – Soare, zambete largi, natura, lume fericita.
La final cateva poze trimise de Dragos in timpul campionatului:
[URIS id=739]
Urmand sfatul lui Dragos si noi va dorim sa faceti din sport o prioritate si sa aveti parte numai de zambete, pentru ca oamenii care au multe hobby-uri sunt oameni fericiti.
Spor(t)!
Urmăriți-ne pe rețelele de socializare